Hoe gezond is rode wijn?

We horen steeds vaker dat rode wijn goed voor je zou zijn, maar waarom is wijn dat zo gezond? Iedereen weet dat alcohol slecht is voor het lichaam, maar toch is rode wijn gezond. Natuurlijk is het alleen goed voor je als je het in mate drinkt. Een tot twee glazen wijn per dag is goed voor je, maar drink zeker geen fles leeg. Een vrouw mag één glas wijn per dag drinken en een man twee.

Goede stoffen
Rode wijn is goed voor je vanwege de druiven die in de wijn verwerkt worden. Druiven bevatten de goede stoffen phenolen, polyphenolen en antioxidanten. Deze natuurlijke stoffen zijn goed voor lichaam en huid. Deze stoffen zijn ook zeer goed voor het hart. We horen vaak dat alleen rode wijn wordt aangeraden en niet witte wijn, rode wijn bevat namelijk acht keer zo veel antioxidanten dan witte wijn.

Studies wijzen wel uit dat het effect van rode wijn het sterks is als je tijdens het drinken ook wat eet.

Goed voor gezondheid
Een glas rode wijn per dag zorgt er al voor dat het afweersysteem van je hart verbeterd door ontstekingen te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Door met mate rode wijn te gebruiken kan je het risico op een hartaanval met 30 tot 50% verlagen.

Rode wijn heeft nog meer voordelen, zo zou rode wijn de kans op darmkanker en prostaatkanker kunnen verlagen. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat rode wijn de kans op Alzheimer zou verlagen. Voor vrouwen geldt zelfs dat wijn de kans op diabetes 2 kan verkleinen. Ondanks alle voordelen moet je natuurlijk met mate drinken.