Klassieke Crème Brûlée maken met of zonder keukenbrander

Crème Brûlée is een prachtig en eenvoudig dessert dat geschikt is voor elke gelegenheid. De bovenkant van de Crème Brûlée wordt gebrand om een lekker knapperig laagje te krijgen. Bij het ontbreken van een keukenbrander kan je de Crème Brûlée onder de gril plaatsen. De Crème Brûlée heeft een paar uur tijd nodig om af te koelen in de koelkast.

Ingrediënten:
475 ml extra dikke room (50% vetgehalte)
Basterdsuiker
3 eierdooiers
1 theelepel vanille-extract
1 snufje zout

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bedekt een grote ovenschaal met een vochtige keukendoek.
2. Voeg in een pannetje de room, 4 eetlepels basterdsuiker en een snufje zout toe. Roer het geheel door elkaar voor 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur tot dat er stoom opstijgt.
3. Klop in een middelgrote kom de eidooiers en de vanille tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de warme room toe en blijf ondertussen roeren.
4. Verdeel het mengsel over 4 kleine schaaltjes. Plaats de schaaltjes op de handdoek in de ovenschaal en plaats de schaal in de oven. Kook water in de waterkoker en giet dit water in de ovenschaal tot halverwege de zijkanten van de kleine schaaltjes. Zorg ervoor dat er geen water in de kleine schaaltjes komt. Bedek nu de hele schaal losjes met folie.
5. Bak de Crème Brûlée voor 25 tot 30 minuten in de oven, de Crème Brûlée moet mooi stevig zijn. Laat de schaaltjes voor 4 tot 6 uur afkoelen in de koelkast.
6. Vlak voor het serveren werk je de Crème Brûlée af. Strooi 1 eetlepel basterdsuiker over elk schaaltje uit. Gebruik een keukenbrander of grill om de bovenkanten te bruinen, gedurende 2 tot 3 minuten.