De juiste wijn bij een kerst diner

Nu de feestdagen er weer aankomen is het weer tijd voor lekker eten en drinken. Het kiezen van een juiste wijn voor het kerstdiner is niet altijd even makkelijk. Je wilt graag een wijn selecteren die goed combineert met de gerechten. Hierbij een aantal tips over hoe je smaken in gerechten nog meer naar boven haalt met de juiste wijn.

Combineer met vergelijkbare smaken en texturen.
Let bij het kerstdiner altijd goed op de textuur en smaak. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, versterken ze de smaken die ze gemeen hebben en vullen ze elkaar beter aan. Mild gearomatiseerde wijnen combineren goed met mild op smaak gebrachte gerechten. Erg smaakvolle gerechten combineren goed met smaakvolle wijnen.

Zoete wijn met pittige gerechten
Wijnen die wat suiker bevatten zijn goed te combineren met pittige gerechten. Suiker tempert de pittigheid op en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Een wijn met veel tannine geeft je gerecht nog meer pit.

Zuren wijnen met gebakken (vettige) gerechten
Een Sauvignon Blanc of wijnen die veel zuur bevatten zijn goed te combineren met vet voedsel. Zuren wijnen brengen de lekkere vette gerechten in balans. Let wel op, het doel van het combineren van wijn en eten is uiteindelijk dat het goed matcht.